Jdi na obsah Jdi na menu

Péče o trávník

Zavlažování trávníku

Dostatek vody je nezbytný pro zdravý růst každého organismu, a tedy i trávníku. Čerstvě založené porosty kropíme pravidelně malými dávkami. Pro starší trávník je naopak vhodnější sporadické, zato důkladné provlhčení půdy do hloubky 10-15 cm, které podporuje hlubší zakořenění drnu.
Nejvhodnější dobou pro závlahu je večer nebo ráno, kdy jsou omezeny ztráty vody výparem a nehrozí zapaření trávníku. Po vetšinu vegetační doby vystačí trávník s přirozenými srážkami a zavlažování není nutné. V období déle trvajícího sucha je třeba předejít poškození trávníku umělou závahou.

Kosení trávníku

Účelem sekání je udržení požadované výšky a vzhledu trávníku. Zásadou při sekání je odstranění maximálně 1/3 výšky rostlin. Lépe je sekat častěji menší část. Při odseknutí větší části než je 1/3 výšky porostu, dochází k oslabení trávníku. Sekání je tedy závislé na konkrétních podmínkách (1-2 krát týdně) na požadovanou výšku cca na 4 cm.


 

Hnojení trávníku

Čím intenzivněji trávník ošetřujeme, tím vyšší dávky živin mu musíme dodávat. Pravidelný přísun dusíku (N) podporuje růst a odnožování trav. Pro vývoj kořenového systému je důležitý dostatek fosforu (P). Dostatek draslíku (K), zvyšuje odolnost trav vůči stresovým situacím (sucho, mráz, choroby) a aplikuje se proto před letními přísušky a na podzim. Trávník hnojíme pravidelně podle návodu výrobce Vámi zakoupeného hnojiva, nejpozději však, když trávník začíná blednout. Hnojení provádíme pomocí sypacího vozíku.

 

Hnojiva

Běžně prodávaná hnojiva můžeme rozdělit do dvou skupin na krátkodobá a dlouhodobá.Vybírejte hnojiva dle ročního období, ve kterém budete o Váš trávník pečovat.

Krátkodobá hnojiva
Nárazový růst trávy, kdy se hnojivo rychle rozpouští a tráva může růst. Pokud potřebujete, aby se živiny dostaly k rostlině hodně rychle, dejte přednost krátkodobému hnojivu. To zvolte i v případě, že máte dost času k jeho častější aplikaci. Pozor nebezpečí spálení trávníku.

Dlouhodobá hnojiva
Pro dlouhodobou údržbu trávníku doporučuji hnojivo dlouhodobé, které vám zcela jistě ušetří čas i práci a k rostlinkám se bude pozvolna uvolňovat ve správných dávkách. Doporučený interval hnojení: 2x-3x za sezonu. Jsou speciálně vyvinutá pro travnaté plochy. Představují minimální nebezpečí spálení trávníku.

Jarní startovací hnojivo
Ze všech živin potřebuje trávník nejvíce dusík, který je nezbytný pro růst nových výhonů. Je třeba doplnit i další živiny, protože byly v průběhu zimy z půdy spotřebovány a částečně i vyplaveny. Jedním z prvních zásahů na prahu nové vegetační sezony se jeví jako nejúčelnější trávník počátkem jara ,,probudit" startovacím hnojivem obsahujícím dostatečný podíl dusíku v nitrátové a amonné formě,které jsou pro travní drn okamžitě přístupné.

Podzimní hnojivo
Speciální podzimní trávníkové hnojivo s vyšším obsahem draslíku (K), napomáhá k lepšímu přezimování trávníku ( odolnost proti vymrzání ), snižuje tvorbu plísně a rychlejší zapojení trávníku na jaře.
Aplikace se provádí od září do listopadu dle vývoje počasí.