Jdi na obsah Jdi na menu

Pokládka

Příprava půdy

Veškeré sadbové úpravy i založení trávníku, je vhodné zahájit až po ukončení stavebních prací. Nejdůležitější operací je vlastní příprava půdy, která je stejná, jak pro výsev trávníku, tak pro pokládku travních koberců. Odplevelení provádíme pomocí postřiku totálním herbicidem např. Roundup, Dominátor, který proniká do rostlin prostřednictvím zelených částí a působí na kořenový systém a ničí tak celé rostliny. Postřik je vhodné provádět minimálně dvakrát, protože nepůsobí na semena v půdě, které můžou později vyklíčit.

Dále podklad nakypříme do hloubky cca 15 cm buď ručně, nebo pomocí zahradní frézy. Pečlivě odstraníme všechny nežádoucí příměsi, zejména zbytky stavebního materiálu, kamení a dočistíme od zbytků odumřelých plevelů. Vzhledem k tomu, že se trávníku nejlépe daří na středně těžkých půdách, je právě v této fázi vhodné přidat do písčitých podkladů jílovité minerály a těžkou zem vylehčit pískem nebo použít trávníkový substrát, který je  dobře propustný pro vodu, lehce zpracovatelný.

Po kultivaci následuje zapravení trávníkového hnojiva do půdy, vyrovnání, jemná modelace a zaválcování povrchu. Den před pokládkou připravenou plochu zavlažte, aby byl povrch vlhký.

 

img_20141001_170650.jpg

        Pokládka travního koberce

    Je důležité, trávní koberec položit na předem určené místo     do 24 hod. maximálně do 48 hodin po odříznutí. Pokud není z   jakéhokoli důvodu položení možné, pasy roztáhneme na   stinné  místo a udržujeme ve vlhku. Pokládáme rovnoběžně   s delší stranou pozemku. Pásy koberce na sebe musí těsně   navazovat, nesmějí se však překrývat. Další řadu pokládáme   na cihlovou vazbu. Přebytečné části drnů odřízneme ostrým nožem. Svahy drnujeme od úpatí k vrcholu a svisle či šikmo a zajistíme dřevěnými kolíky. Nebude tak docházet k posunu koberce před zakořeněním. Položený travní koberec nakonec uválcujeme šikmo ke směru položených drnů. Ihned po ukončení pokládky plochu řádně zavlažíme.